Андрей Михайлов* За изготвянето на този анализ за прокремълските партии в

...
Андрей Михайлов* За изготвянето на този анализ за прокремълските партии в
Коментари Харесай

Кои са партиите и сдруженията в България, налагащи кремълска гледна точка

Андрей Михайлов*

 За правенето на този разбор за прокремълските партии в България са употребявани обществени източници, изказвания на политически водачи и информация от обществените медии. Целта е да се дефинира, доколкото е допустимо, кръгът на политическите партии, подкрепящи директно или индиректно политиката на Кремъл и вероятното им въздействие в обществото.

 По съществени тематики в България и по интернационалните политически въпроси се откриват нюанси на избрани партии, без значение от това неведнъж се виждат косвени или директни послания на Кремъл, възприети от български политически субекти. Използвани са и други знаци, по които да се откри връзката им с политически кръгове в Москва. 

1. Като водеща следва да бъде посочена политическа партия „ Русофили за възобновление на Отечеството “. Същата политическа групировка се оглавява от Николай Симеонов Малинов, във връзка с него има формирано наказателно произвеждане за закононарушение по Глава Първа от Наказателния кодекс (противодържавни престъпления). Преди две години Малинов получава позволение от българския съд да пътува до Москва (въпреки наказателното производство), с цел да се види персонално с В. Путин, който го награждава с медал. На процедура по този метод бе 

легитимиран като изключително значима политическа фигура за Москва

Делото против Малинов докара до голям брой скандални изявления във връзка с правосъдната власт. Съдия Миталов, разрешил пътуването, бе глобен от Съединени американски щати за демонстрация на тежки корупционни дейности. Прави усещане, че на уеб страницата на партия „ Русофили за възобновление на Отечеството “ е оповестен телефонен справочник – същият е маркиран с гриф за сигурност „ за служебно прилагане “, което е учудващо, защото това е файл с мобилни телефонни номера на управлението на политическа партия (файлът е обществено наличен, без значение, че е написана записка, че телефонните номера „ се дават единствено след единодушието на титуляра “). Същевременно оформлението му е като за документ от държавно ведомство и припомня на оформление на документ от военизирана конструкция, сходно оформление по-скоро може да се оцени като демонстративно. През месец октомври 2022 година Николай Малинов се е срещнал в Москва с съветския външен министър Сергей Лавров. Срещата е била на 21.10.2022 година – не се показват детайлности по отношение на тематиките на диалога, само че такава среща преди парламентарните избори в България несъмнено има знаков темперамент. Поддръжката на партията от страна на Москва е ясна и открита – може да се доближи до извод, че това е партията с най-категорична и неприкрита кремълска поддръжка. Именно това намерено поддържане обаче е най-голямата уязвимост на „ Русофили за възобновление на Отечеството “ – няма по какъв начин да притегли гласоподаватели и да се легитимира като българска партия. Резултатите на парламентарните избори го потвърждават – за тази партия са дали своят вот единствено 0.26 %, което значи към 6500 гласоподаватели. Може да се заключи, че Москва не разчита на тази партия, с цел да реализира парламентарно въздействие (няма нито капацитет за това, нито 2 възможности), а е по-скоро проява на интензивност, прочувствено влияние и обществен облик. Съществен факт е, че партията подписва и меморандум за съдействие с „ Единна Русия “ и декларира идентични цели. Регистрацията на партията е още от 2010 година – в началото носи друго име („ Възраждане на отечеството “), само че по-късно наименованието е променено към актуалното „ Русофили за възобновление на Отечеството “, с цел да няма комплициране с партия „ Възраждане “. Тактиката на Москва се показва в контакти с няколко разнообразни партии или придвижвания, които имат разнообразни цели и капацитет. Разглежданата партия е формален план на Кремъл и задачата й евентуално е единствено да предава посланията без да прави практическото им налагане в българското общество. 

2. Друг партиен индивид, който следва да бъде посочен е политическа партия „ Възраждане “, учредена през м. август 2014 година – тя към този момент е парламентарно показана (в 47-то и 48-то Народно събрание). Използваната изразителност на политическа партия „ Възраждане “ е блестящо антиевропейска и срещу НАТО. Избирателите, които са я подкрепили са 10.1 %, т.е. към 250 000, което значи надалеч по-голям капацитет за влияние и налагане на тезите на Москва в българското общество. Тази партия би могла да бъде лост за влияние посредством потребление на инструментариума на парламентаризма – има политическа естрада. Наред с това, според обществено налични източници тази партия употребява изключително интензивно Facebook. Именно интензивността в обществените медии е разликата с някои други партии. 

„ Възраждане “ разчита извънредно доста на система от групи и самостоятелни профили, които популяризират избрани тези. След решението на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна от началото на ноември 2022 година се вижда мощно активизиране на тези профили и групи като се популяризира посланието, че България е въвлечена във войната. Множество Facebook групи на последователи на партия „ Възраждане “ съдържат прокремълско наличие. Партия „ Възраждане “ употребява доста интензивно обществени мрежи, изявленията, форми на цивилен митинги, т.е. надалеч по-значим инструментариум, посредством който да се оказва въздействие върху обществото и да се

 моделира общественото въодушевление

Това значи, че тази политическа партия има уменията да употребява обществените мрежи като инструмент и това ще продължи като наклонност в бъдеще, съчетано с изостряне на реториката. 

3. Друга политическа партия с прокремълска ориентировка е  МИР (Морал, разпоредителност, родолюбие). Характерно за всички такива обединения е акцентът в името за всякакво патриотично, родолюбиво, възрожденско деяние – неведнъж се вършат препратки към интервала на Освобождението и Възраждането, с цел да се влияе върху логиката на психиката на гласоподавателя – блян да се акцентира на славното минало, славянство и русофилство. Партия МИР е учредена в края на 2018 година (доста по-късно от „ Възраждане “) и е относително дребна. На последните парламентарни избори получава 0.1 %, което значи към 4500 гласоподаватели, много по-малко от „ Русофили за възобновление на Отечеството “, само че очевидно демонстрира интензивност. Лидерът й Симеон Славчев реализира среща с посланика на Руската Федерация в края на м. август 2022 година, което може да се пояснява като форма на припознаване, само че и на самоинициативност на партийния водач. 

Партия МИР е дребна като електорален капацитет, само че на локалните избори през 2019 година има определен кмет в община Ботевград и общински съветници в Ботевград, Благоевград, Приморско, Созопол, Несебър, Разград и други

4. Партия „ Алтернатива за българско възобновление “ (АБВ) – това е систематична и одобрена партия, учредена през май 2014 година, има политическа история. Представители на АБВ са заявявали често 

прокремълски позиции 

През м. август 2016 година партията подписва взаимна декларация за съдействие с руската  „ Единна Русия “. Това събитие не следва да се подценява, защото и друга блестящо изразена прокремълска партия „ Русофили за възобновление на Отечеството “ са подписвали декларация за политическо взаимоотношение с „ Единна Русия “. Към сегашния миг АБВ е съдружен сътрудник в парламентарно показаната коалиция „ Български напредък “ (спечелила 4.63 % на изборите на 02.10.2022 година, което значи към 115 000 избиратели). Независимо, че е съдружен сътрудник на „ Български напредък “ в Народното събрание, партия АБВ прави остро изказване срещу приемане решението за военна помощ за Украйна. АБВ изрично се разграничава от решението на Народното събрание и употребява политическа изразителност, че България „ по-дълбоко се въвлича в спора в Украйна “. Анализът на декларацията на АБВ демонстрира, че се употребява израза „ спор “ и посланието, че страната ни „ все по-дълбоко се въвлича “ в него. Независимо, че са съдружни сътрудници в „ Български напредък “ (коалицията като цяло поддържа решението за даване на военна помощ) АБВ декларира, че партиите, депутатите и политиците, които поддържат решението „ работят срещу националните ползи на страната ни “. Важен политически подробност е, че седем представителни на „ Български напредък “ поддържаха решението в пленарна зала, а останалите петима изобщо не бяха в залата при гласуването.

 Още един акцент от политическата интензивност на АБВ е срещата с делегация от народни представители от Сирия, осъществена на 31.10.2022 година, както и контакт на 06.09.2022 година на партийното управление със зам.-председателя на партия „ Единна Русия “ Андрей Климов и Владимир Плигин, член на Висшия съвет на партията. Срещата е извършена в Истанбул (извън територията на ЕС). По отношение на А. Климов американският Office of Foreign Assets Control (OFAC) е оповестил, че същото лице влиза в експлицитен ограничаващ лист на съветски видни партийни функционери и предприемачи (Specially Designated Nationals List). Влиянието на АБВ не е нищожно, а с тази партия се свързват доста известни политици от близкото минало. 

5. Партия „ Нова мощ “ – същата е основана през 2009 година (регистрирана в съда през 2010 г.) от А. Сираков. Той се отделя от партия „ Атака “, само че застъпва същите политически възгледи. На уеб страницата им няма нови материали и изявления по настоящи политически въпроси, само че значим е фактът, че на изборите през април 2021 година партия „ Нова мощ “ (както и „ Партия на българските комунисти “) поддържа „ Русофили за възобновление на Отечеството “ на Н. Малинов. Партията не е парламентарно показана и въздействието й е минимално. 

6. Няколко други партии са заявявали прокремълски позиции – обобщават се в една група, тъй като нямат парламентарно посланичество, само че някои имат богата политическа история. Партия „ Воля “ е учредена от В. Марешки (носела е името „ Днес “ преди да бъде изменена регистрацията) и е имала парламентарно посланичество. През 2017 година (печели 4.1 %, което значи към 145 000 избиратели). На 09.05.2018 година в съветската столица идва водачът на „ Воля “ и зам.-председател на Народното събрание В. Марешки, който пази проруски позиции и даже стартира концепцията за референдум за участието на страната ни в НАТО. Днес партия „ Воля “ няма въздействие, а на интернет уеб страницата й няма интензивност от месец март 2021 г. 
Една от най-старите русофилски партии е „ Атака “, от нея са произлезли и други политически субекти (партия „ Свобода “ и „ Нова мощ “) със същата идейно-политическа устременост – учредена е през 2005 година и има дълга политическа и парламентарна история. Към момента няма посланичество в Народното събрание, само че на последните избори на 02.10.2022 година получи 0.3 % или поддръжка от към 7500 гласоподаватели. Друга по-малка групировка е „ Български път “, застъпваща ясно изразени позиции на Кремъл („ предоговаряне на участието в Европейски Съюз “ – сходна теза се издига и от „ Възраждане “ и „ доближаване на България с Русия “). Сходна изразителност има и политическа партия „ Нация “, която също желае да премисля участието на България в Европейски Съюз.

7. Наред с описаните нагоре партии следва да се посочат и сдружения, които имат въздействие в обществото и може да постановат кремълска позиция. Като най-важно се обрисува Сдружение „ Български глас “, същото скоро ще се трансформира в партия (по поръчка на водача Тихомир Василев). Това съдружие употребява послания за войната в Украйна като „ братоубийствена “ и „ два приятелски народа водят война “ (такива послания са типични за партии, подкрепящи политиката на Кремъл). Относно закупуването на бойните самолети F-16 Block 70 употребяват думи като „ самолетите са нападателно оръжие и това го знаят всички “. Друга  сходна социална групировка е Сдружение „ Ляв взор “ – то няма цел да се трансформира в партия, само че в него има авторитетни общественици и методът тук е много друг от „ Български глас “, които вършат подмятания за митинги, до момента в който „ Ляв взор “ по-скоро влияе посредством уравновесеното обръщение на интелектуалци и преподаватели върху обществото. Откроява се и Сдружение „ Национално придвижване Русофили “ на Николай Малинов, което е основата на партия „ Русофили за възобновление на Отечеството “. Настоящият обзор на партии и сдружения не е обстоен, защото има и други юридически лица с нестопанска цел, от изказванията на чиито представители се вижда прокремълска позиция. Важно събитие е, че съществуват и огромни партии, които имат обособени членове с ясно изразена ориентировка към Москва или обособени фракции в тези огромни партии. В сегашния разбор са упоменати субекти с прокремълска позиция, което е друго от позитивното отношение към историята и културата на Русия точно заради пропагандния темперамент на транслирането (пряко или косвено) на послания на публична Москва. За никоя от партиите не се откриват обществени данни за директно съветско финансиране и не може да се потвърди такова. От публични изявления могат да се създадат заключения за непосредственост с Москва или най-малкото за разбиране на съветските политически тези. 

От изложените до тук обстоятелства се постановат някои изводи: 

1. Пропагандата на Кремъл се открива посредством посланията на няколко партийни субекта, т.е. не е единствено един политическият план, който стартира обществено 5 политически хрумвания, намерено припокриващи се с политическите ползи на Москва. 

2. Всяка от партиите има друга цел и евентуално се употребява от Москва за налагане (пряко или косвено) на политическите възгледи.

3. Основен инструмент е въздействието в обществените мрежи, ориентирано към всеобщия гласоподавател, предпочитащ къси и прочувствени послания без инспекция и разбор.

4. Друг инструмент е потреблението на интелектуални кръгове – главно сдружения. В тях има общественици с изразена позиция и тяхното мнение се чува и отразява в медиите. Те са ориентирани към по-критични гласоподаватели, които избират рационални пояснения и логичност.

5. Трети инструмент е финансирането, само че за това не се откриват обществени данни, а единствено частни отзиви и догатки, което е незадоволително да се свържат бизнес кръгове и сдружения с Руската федерация или дадена българска партия.

6. Влиянието ще продължи да се постанова и ускорява, изключително при възможни предварителни избори през 2023 година Ще се употребяват носталгични послания за предишното, антивоенни и антизападни тези.

7. Някои от партиите се пробват да задълбочат контакта си с Москва (партия МИР) като демонстрират лична самодейност за среща с дипломатически представители на Руската федерация.

 8. Малките партии, които не са показани в Народното събрание надали ще получат вниманието на Москва (извън протоколна среща в посолството), тъй като не са перспективни за електорална поддръжка.

 9. Конкуренция сред няколко огромни прокремълски партии не е в полза на Москва, тъй като ще разпилее гласовете и няма да има един мощен политически индивид, през който да минават съветските послания. Същевременно ще продължат контакта с дребните партии, с цел да запазят интереса им и, с цел да не ги отблъскват.

10. Възможно е Москва да продължи да работи дискретно с обособени представители на към този момент одобрени систематични партии.

11. Електоралният им капацитет с прокремълски послания е сред 350 и 370 хиляди гласоподаватели, което значи опция за приемане на 35-40 мандата (вероятно освен от една партия). 

Настоящият разбор няма политическа цел, а единствено показва партии, които употребяват послания и изразителност, доста близка до тази на Кремъл, само че няма за цел да прави заключения за каквато и да е противоправна активност, защото свободата на словото е обезпечена в Република България.

* Андрей Михайлов е правист. През 2021 – 2022 година е бил член на Комисията по защита в 46-то Народно заседание, член на Комисията за надзор на специфичните служби в 47-то Народно заседание. Председател на делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР